- Vi har for mye utstyr

Publisert: 05.12.2017 Forfatter: SPORT
- Vi har for mye utstyr
UT PÅ TUR: Den Norske Turistforening (DNT) arrangerte mandag en konferanse med tittelen «Grønnere utsikter» der ett av temaene var hvordan man på tur- og outdoor-siden kunne bli mer klimavennlige. ILLUSTRASJONSFOTO

- Gjennomsnittsnordmannen har trolig for avansert og for mye utstyr. Noe av utfordringen er en bruk-og-kast-mentalitet, at vi skal ha nytt utstyr og bytter altfor ofte.

Det sa Bergans’ adm. dir. Leif Holst-Liæker under klimakonferansen «Grønnere utsikter» i regi av Den Norske Turistforening (DNT) mandag. Han fortsatte:

- Produktene må leve lenger
- Omsetningen i vår bransje har doblet seg de siste 10 årene. Denne veksten er drevet av mye konkurranse, tøft markedsføringstrykk og priskampanjer. I Bergans ser vi at den beste løsningen er å få produktene til å leve lenger. Klarer vi å få en jakke til å leve like lenge som to jakker, vil vi kunne redusere forbruket.
Nærmere 300 deltakere overvar konferansen, der flere av innlederne appellerte til et skifte angående norske naturopplevelser i videre forstand.
SIFO-forsker Ingunn Grimstad Klepp, har vært opptatt av overforbruket i norsk friluftsliv over en periode, og hadde følgende forslag under paneldebatten med blant annet Holst-Liæker:
HAR FOR MYE: - Gjennomsnittsnordmannen har trolig for avansert og for mye utstyr. Noe av utfordringen er en bruk og kast-mentalitet, at vi skal ha nytt utstyr og bytter altfor ofte, sa Leif Holst-Liæker, adm. dir. i Bergans på konferanse. FOTO: HANS-KRISTIAN KROGH-HANSSEN- Bruk sauen!
- DNT har lenge vært gode på bærekraft innen matfeltet. Nå må de komme etter på tekstilfeltet. Prisene på klær må opp for å få volumet ned, og da må kvaliteten også opp, sa Klepp, og oppfordret DNT til å bytte ut nylonvester med vester som er laget av norsk villsau.
- Det trengs flere sterke stemmer i klimadebatten. En friluftsorganisasjon som DNT må være opptatt av mer enn å bare få folk ut. "DNT Voksen" må derfor  følge miljøvettreglene til DNT ung fullt ut. Det var forskningsleder ved Vestlandsforskning, Carlo Aalls, tydelige oppfordring til hvordan DNT kan bidra til å løse miljøutfordringene.

Kilde: www.dnt.no

Kalender

Annonse