Vær kritisk til superbillige joggesko på nett

Publisert: 09.04.2018 Forfatter: SPORT
Vær kritisk til superbillige joggesko på nett
FALSK NETTSIDE: adidassko.com er en nettside som utgir seg for å være en reell adidas-nettside, men er det ikke.

Våren er på trappene og mange ønsker å oppgradere treningsgarderoben. Sjekk om nettbutikken står i Forbrukertilsynets svindelgalleri før du legger inn en bestilling, råder tilsynet i en pressemelding.

Mange nettbutikker lokker med kjente merkesko til svært lave priser. Men før du legger igjen kortinformasjonen din hos en ukjent nettbutikk bør du sjekke svindelgalleriet til Forbrukertilsynet. Det er nå oppdatert med 60 nye nettbutikker: https://www.forbrukertilsynet.no/netthandel/falske-nettbutikker

Mange sportsbutikker
Blant de ferske tilskuddene er en rekke butikker som selger sportsklær og joggesko.
– Mange gleder seg til å ta i bruk nye joggesko på tørrlagt asfalt. Men det som ser ut som superbillige merkesko kan fort vise seg å være dårlige kopiir. Og i verste fall dukker skoene aldri opp i posten, sier Elisabeth Lier Haugseth, direktør i Forbrukertilsynet.

Vil lure forbrukerne

I 2017 var falske nettbutikker på tips-toppen hos Forbrukertilsynet. Nordmenn tipser om butikker som selger alt fra sports- og treningsklær til bilutstyr, dingser og dusjhoder. Flere av tipsene dreier seg om svindlere som kopierer virkelige nettbutikker i både layout og nettadresser for å lure norske forbrukere. Svindelsidene har ofte helt like nettsidenavn, men endingene på URL-ene skiller seg fra de ekte butikkene.

ADVARER: Elisabeth Lier Haugseth, direktør i Forbrukertilsynet, advarer mot falske nettsider som selger joggesko og treningsutstyr. FOTO: FORBRUKERTILSYNET

Her er noen eksempler på falske sider som Forbrukertilsynet har fanget opp:

·         ecconorge.com (ecco.com er en reell nettbutikk)

·         lillevinkelsko.net (lillevinkelsko.no er en reell nettbutikk)

·         eurosko.net (eurosko.no er en reell nettbutikk)

·         adidassko.com (adidas.no er en reell nettbutikk)

Forbrukerne som har tipset oss om disse sidene har enten ikke mottatt varene de har bestilt, fått falske varer eller mistenkt at siden var falsk uten å ha handlet der.

– Flere av disse sidene ser proffe ut, og nettadressene er like den originale adressa. Da er det lett å bli lurt, sier Haugseth.

Mens noen av svindelbutikkene lokker med superbillige merkevarer, legger andre seg tett opp mot den verkelige nettbutikkens pris. Dette gjør det enda vanskeligere å skille ekte fra falske nettbutikker.

Kva bør man se etter?

Skal man handle fra en nettbutikk man ikke har handlet fra før, bør du undersøke et par ting før du legger inn bestillingen. Sjekk om kontaktinformasjonen er lett tilgjengelig. Hvis språket er dårlig og oversatt direkte fra engelsk, bør varsellampene blinke. Og ta for all del et nettsøk på hva andre forbrukere sier om butikken.

Det er enkelt å opprette en nettside som ser profesjonell ut. Og om en falsk side blir lagt ned, oppretter useriøse aktører raskt flere nettbutikker med omtrent likelydende navn. Mange av svindelsidene er opprettet i Kina, og dette gjør det vanskelig for norske myndigheter å stanse virksomheten.

– Ikke ta utrolige tilbud for god fisk, og sjekk heller butikken en gong for myke enn en gang for lite, råder Haugseth.

Kalender

Annonse