Swix og Madshus med på nanoglidprosjekt til 25 millioner
Publisert: 31.01.2019
Bedre glid på ski er blant åtte nanoteknologifremstøt som får støtte av Norges forskningsråd.
Brav har gått sammen med skiprodusenten Madshus, IDT og NTNU om et nanoteknologiprosjekt som skal sikre skigull i 2022.
I årevis har skismurningsprodusenten Swix jaktet etter et alternativ til fluorbaserte glidprodukter. Fluor er nemlig både miljøskadelig og brytes sent ned i naturen, men alternativene har vært vanskelige å finne. En god glider må støte fra seg både fuktighet og smuss.
– Fluor er det eneste elementet i det periodiske systemet som er både hydrofobt og smussavstøtende, sier forskningssjef Christian Gløgård i Brav Norway til Dagens Næringsliv.
Selskapets forskningsinnsats siden 2013 har resultert i noen fluorfrie produkter, men Gløgård ble aldri helt fornøyd. Nå har han slått seg sammen med skiprodusenten Madshus, den mekaniske bedriften IDT og NTNU for å utvikle nye sålematerialer, sålestruktur og skismurning som sammen skal være gode nok til å gi VM-gull på ski i 2022. Prisen er på 25 millioner kroner, hvorav det offentlige bidrar med ti millioner.
Nanoteknologi
Swix-Madshus-prosjektet er ett av åtte nanoteknologiprosjekter som nå får til sammen 55 millioner kroner i støtte fra Norges forskningsråd. Nanoteknologi tar for seg ørsmå bestanddeler, og dreier seg gjerne om å oppnå nye og bedre materialegenskaper. Administrerende direktør John-Arve Røttingen i Forskningsrådet mener kvaliteten på næringslivets nanoteknologiarbeid blir stadig bedre, og noterer seg at søkerne gjerne samarbeider med universiteter og forskningsinstitutter.
Flere av prosjektene har som mål å redusere miljøbelastningen, noe han mener passer bra med Forskningsrådets overordnede mål. Ifølge Røttingen bruker Forskningsrådet nå stadig mer penger på å støtte innovasjon og bærekraft i privat næringsliv.
Struktursliper hjemme
Forskningssjef Gløgård i Brav Norway forklarer til Dagens Næringsliv hvordan dagens skisåler dekkes av et beskyttende lag som har en tendens til å bli slitt og forringet over tid, noe som også gjør at glidproduktene fungerer dårligere. Spørsmålet nå er om en kan legge inn additiver i sålematerialet og komme frem til sålestrukturer som øker slitasjestyrken. Da vil også glidproduktene fungere bedre.
En del av ideen er også å utvikle en struktursliper til hjemmebruk. Det er her IDT på Toten kommer inn i bildet. I dag er slike strukturslipemaskiner digre og dyre.
Pengebruken kan lønne seg, tror Gløgård.
– Vi ønsker å være først ute og ta en jafs av totalmarkedet. Bare innen skismøring er totalmarkedet 600 millioner kroner på verdensbasis, sier han.
Saken er hentet fra Dagens Næringsliv