Ønsker sykkelmekaniker-opplæring i Norge

Publisert: 14.08.2015 Forfatter: Rolf Backsæther
Ønsker sykkelmekaniker-opplæring i Norge
SAVNER SYKKELMEKANIKERE: Olav Berve har sett utviklingen av sykler på nært hold. Han utføre reparasjoner på alle typer sykler, men sliter med mangelen på gode sykkelmekanikere og ønsker å gjøre noe med dette. FOTO: ROLF BACKSÆTHER

Sportsbransjen går tom for verkstedpersonell og det finnes i dag ingen utdannelse innen dette faget i Norge. Olav Berve hos Felgen Sykkelverksted i Oslo har tanker om hvordan dette problemet kan løses i fremtiden.

SPORT fikk en mail i sommer. Berve, eier av Felgen Sykkelverksted på Sagene i Oslo, fortalte om en ide han fikk etter at han i februar fikk en henvendelse om reparasjon av sykler for Oppegård kommune. De lurte på om han ikke kunne komme og ha service på 300 sykler i april.

- Det er helt umulig for oss, da har vi nok å gjøre her i verkstedet, måtte han beklageligvis svare. Men, han foreslo samtidig at de til neste sesong, i november, desember, januar og februar kunne sende elever fra videregående skoler i Oppegård til verkstedet for opplæring i sykkelmekaniker faget.

– Jeg så for meg at vi kunne holde kursing i grunnleggende opplæring i justering og kontroll av bremser, gir mm. Slik kunne elevene selv komme tilbake på skolene og ta servicen selv på sine og andres sykler, forteller Berve.

Dessverre tente ikke vedkommende fra Oppegård kommune på ideen, men det betyr ikke at ideen er dårlig. Sportsbransjen trenger mekanikere, og da er det viktig å få interessen for faget inn i tidlig alder.

- Jeg har holdt på med sykkel siden 1988. Gode mekanikere er vanskelig å få tak i. Det begynner å bli et «glemt fag». Sykkel er allemannseie, men det er null skolering innen reparasjon av sykler i Norge i dag, forteller Berve lettere oppgitt.

 

Til Danmark for å lære å skru

Magnus Aarsether hos Felgen har lenge hatt ønske om å spesialisere seg på å skru sykler, men da det ikke fantes relevant opplæring i Norge valgte han til slutt å flytte til Danmark for å gå på skole der.

- Der har de en linje liknende videregående, som tilsvarer grunnkurs mekaniske. Etter et halvt år kan man velge spesialisering, i mitt tilfelle sykkel. Etter et år går man ut i tre års lære, samtidig som man har skole innen sitt fag hvor man gjør ting som man ikke nødvendigvis får gjort i butikk, som for eksempel bygging av hjul og nav, forteller han. Han startet i Teknisk Erhvervssenter, og gikk så i lære hos Schröder sykkel i København.

 

Les mer i nyeste i utgave av SPORT – nr 5 – som er ute i disse dager.

Kalender

Annonse