Nå starter julehandelen

Publisert: 05.11.2018 Forfatter: Birgitte Skjerven
Nå starter julehandelen

Nordmenn vil handle for 58,5 milliarder kroner i julen. Hovedorganisasjonen Virke anslår at hver nordmann kommer til å handle for rundt 6 340 kroner fra faghandelen. Det er 37 prosent over snitthandelen per måned fra januar til november.

Desember er fortsatt årets viktigste måned for handelsnæringen, selv om november har etablert seg som måneden for den store julegaveshoppingen.

November – en etablert måned for julehandel

Siden Black Friday for alvor skjøt fart i Norge i 2015, skyves stadig mer av julehandelen til siste uke av november.
–Black Friday og økt netthandel har endret julehandelsvanene våre. Nordmenn la igjen i overkant 3,6 milliarder kroner i norske butikker (fysiske og netthandel) under Black Friday i 2017 – det er en økning på 16 prosent sammenlignet med året før, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel. Han forventer en omsetning på nærmere 3,9 milliarder kroner på Black Friday 23. november.
–Økningen i november-handelen skyldes sannsynligvis at vi handler julegaver tidligere enn før. Netthandelen øker, og folk vil sikre seg at varene når frem i tide. Samtidig er handelen i desember stabil og fortsatt den viktigste måneden for norsk handelsnæring, slår Stende fast

Desember – årets viktigste handlemåned

Tallene fra 2017 viser at omsetningen i sportsbutikker er i gjennomsnitt 1,6 ganger så høy i desember som en gjennomsnittsmåned resten av året.

– Julen betyr mye for faghandelen som samlet kommer til å omsett for 33,5 milliarder kroner i desember, sier Stende. I gjennomsnitt handler hver av oss for 11 040 kroner i desember. Av dette er 4 700 kroner dagligvarer og 6 340 kroner fra øvrige butikker. For faghandelen er dette 37 prosent over snitthandelen per måned fra januar til november.

Kilde: Virke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X-faktoren

Det ingen vet enda, og som vil påvirke hvordan årets siste to måneder blir for varehandelen, er været – men, jul blir det uansett!

Kalender

Annonse