Momsfritaket på netthandel viktigst også for Virke

Publisert: 05.09.2017 Forfatter: Morten Dahl
Momsfritaket på netthandel viktigst også for Virke
SATSER I NORGE: Sportamore er en utenlandsk aktør som satser hardt på netthandel i Norge. Virke jobber for å fjerne momsfritaket på 350 kroner for kjøp av varer på utenlandske nettsteder.

- Momsfritak på varer som kjøpes fra utenlandske konkurrenter gjennom netthandelen er den største utfordringen for norsk detaljhandel, og er Virkes viktigste politiske sak i dette valget.

Det sier Harald J. Andersen, direktør for samfunnspolitikk i Virke. På spørsmål fra SPORT hvilken enkeltsak som er den viktigste ved årets Stortingsvalg, kommer svaret nesten kontant: Momsfritaket på varer som er kjøpt fra utenlandske nettbutikker.

Svært konkurransevridende
- Dette er dypt urettferdig og konkurransevridende. Mens det skal betales moms for alle varer som selges i norske fysiske butikker og i norske nettbutikker, så slipper man dette når man kjøper varer for mindre enn 350 kroner fra utenlandske nettbutikker. Dette er den viktigste politiske enkeltsaken for oss i Virke, sier Andersen. Han mener at det haster med å få avviklet denne urettferdige ordningen og at det må betales moms fra første krone for alle varer som kjøpes fra internasjonale netthandelsbutikker– akkurat som for norske butikker – enten det er på nett eller fysisk.

VIKTIGST:  - Momsfritak på varer som kjøpes fra utenlandske konkurrenter gjennom netthandelen er den største utfordringen for norsk detaljhandel, og er Virkes viktigste politiske sak i dette valget, sier Harald J. Andersen, direktør for samfunnspolitikk i Virke. FOTO: VIRKE

Skatt også viktig
På overordnet nivå opplyser Andersen at de jobber med økonomiske rammebetingelser som er med på å skape lønnsomhet og arbeidsplasser.

- I så henseende er redusert formueskatt på arbeidende kapital og få redusert selskapsskatten ned til 20 prosent, viktige politiske saker. Det samme er å modernisere arbeidsmiljølovgivningen, sier Andersen videre.

Videre er Virke opptatt av for tekstil- og sportsbransjen spesielt at man må redusere og fjerne den siste rest av industritoll på tekstiler.
- Vi savner en god politisk begrunnelse for å opprettholde denne særnorske avgiften, utover det å få penger inn i statskassen. Dette er en viktig sak for oss å fronte for tekstil- og sportsbransjen, sier han, og legger til at en egen komplisert etikkinformasjonslov for faghandelsbransjer også er en politisk sak som Virke jobber imot.
-En slik lov vil pålegge detaljhandelen et stort merarbeid, og vi mener at dagens produktinformasjonslov er mer enn nok til å tilfredsstille kravene til informasjon om varenes opphav. For øvrig er dette informasjon som er lite etterspurt av forbrukerne, sier han.

Gode rammebetingelser
Harald J. Andersen sier at det vil bli færre butikker og færre ansatte i detaljhandelen i årene som kommer blant annet  fordi netthandelen tar over mer og mer. Han mener da det er viktig å ha rammebetingelser som gjør at norske selskap kan operere på like vilkår som sine internasjonale konkurrenter. Enten det dreier seg om skattespørsmål, arbeidsvilkår eller særnorske regler som momsfritak på varer kjøpt i utenlandske nettbutikker.

En av 10 kroner legges igjen i utlandet
- I perioden 2011-2016 økte omsetningen i fysiske butikker med 15 prosent i Norge. I samme periode økte netthandelen fra utenlandske nettbutikker med 225 prosent. Dette sier noe om utviklingen. I tillegg legger norske forbrukere igjen stadig flere kroner i utlandet – enten når vi er ute og reiser eller grensehandler i Sverige . Ser vi på norske forbrukeres samlede kjøp av varer, havner i dag hver 10. krone i utlandet. Virke anslår at denne andelen fort vil doble seg fram mot 2030.

Kalender

Annonse