Hva mener partiene om 350-kroners-grensen?

Publisert: 05.09.2017 Forfatter: Morten Dahl
Hva mener partiene om 350-kroners-grensen?
HETT TEMA: Momsfritaket på 350 kroner på kjøp fra utenlandske nettbutikker er fortsatt et hett tema for flere aktører i bransjen. Svarene vi har fått fra partiene før valget viser at de er høyst uenig i problemstillingen. ILLUSTRASJONSFOTO: MORTEN DAHL

Handel fra utenlandske nettsteder utgjorde i 2015 60 prosent av all netthandel. Dette er antatt å ha økt siden. Momsfritak på 350 kroner på varer kjøpt fra utenlandske nettbutikker er en het sak i bransjen.

Vi har derfor spurt de ulike partiene hva de mener om momsfritak på 350 kroner på slike kjøp. Ifølge tall fra Norges Bank utgjorde kjøp fra utenlandske nettsteder 60 prosent av den totale netthandelen i 2015.

Utenlandsk netthandel øker
Da var netthandelen totalt sett på 80 milliarder kroner, og dette er antatt å ha økt til 100 milliarder kroner i fjor. I 2011 var fordelingen 50-50 mellom norsk og internasjonal netthandel. Tallene stemmer godt overens med en undersøkelse som ble presentert på e-handel.com, der det går fram at seks av 10 nordmenn handler i utenlandske nettbutikker. Sverige er det landet nordmenn handler mest fra, mens også USA med eBay og Tyskland med Zalando er store internasjonale trekkplastre.

Det er vanskelig å finne oppdaterte tall for 2017 for netthandel generelt, men i 2015 utgjorde den norske netthandelen 40 prosent av en total internetthandel på 80 millioner kroner, fortsatt ifølge en rapport fra Norges Bank.


Regelen
350-kroners-grensen innebærer at sendinger fra utlandet med en verdi på under 350 kroner inkludert frakt og forsikring, er toll- og avgiftsfrie. Det betyr at man verken skal betale merverdiavgift eller toll. Skal du handle for 350 kroner eller høyere, kan du regne ut hvor mye man må betale i toll og avgifter med egen valutakalkulator fra Tolldirektoratet.
Virke sier i et intervju med SPORT at 350-kroners-grensen er deres viktigste politiske enkeltsak ved årets valg, og sier at i
perioden 2011-2016 økte omsetningen i fysiske butikker med 15 prosent i Norge. I samme periode økte netthandelen fra utenlandske nettbutikker med 225 prosent.

Viktig også for NHO
NHO skriver på sine hjemmesider i sin kommentar til statsbudsjett-forslaget for 2017, at NHO Handel også har samme tema som sin viktigste næringspolitiske sak. NHO skriver blant annet at momsfritak-beløpet er blitt et særnorsk fenomen og at Sverige har fjernet det helt. NHO skriver blant annet at «Norge vil komme særdeles dårlig ut hvis vi skal fastholde et taxfri-beløp på 350,- kroner inkl skatt, mens man i EU ellers vil kreve full momm og for ikke-EU-land også toll, fra første krone»

I dette valget er fortsatt momsfritaket på 350 kroner ved kjøp av varer fra utenlandske netthandelsbutikker fortsatt et hett tema for mange av sportsbransjens aktører. Flere av bransjens aktører mener at momsfritaket på 350 kroner er en subsidiering av utenlandsk netthandel, og at norske (nett)handelsbedrifter kommer svært ufordelaktig ut.

VIL FJERNE: Sportsbransjens aktører mener at momsfritaket på 350 kroner er en subsidiering av utenlandsk netthandel, og at norske (nett)handelsbedrifter kommer svært ufordelaktig ut. Vi har derfor spurt de politiske partiene hva de mener om saken. ILLUSTRASJONSFOTO 

Vi har derfor stilt de politiske partiene følgende spørsmål:

Hvilke holdninger har ditt parti til moms på netthandel?

1.       Bør den fjernes helt?

2.       Som i dag?

3.       Økes ytterligere, f.eks. til 500 kroner?

 

HER ER SVARENE VI FIKK:
Miljøpartiet De Grønne:

- MDG har i sitt alternative statsbudsjett for 2017 fjernet momsfritaket for netthandel.

 

Venstre:

- Venstre har ikke programfestet noen endring av dagens regelverk rundt merverdiavgift på netthandel fra utlandet. Vi legger derfor til grunn at den holdes uendret den kommende perioden, med mindre det dukker opp forhold som gjør det nødvendig å gjøre endringer. Det kan for eksempel skje som følge av de endringene som EU har varslet i sitt regelverk.

 

Høyre:

- Høyre har ingen planer om å endre denne grensen igjen, så det er alternativ 2 som er svaret fra oss.

 

Kristelig Folkeparti:

- KrF har kommet til at vi ikke lenger kan ha et slikt avgiftsfritak - særlig ikke i en tid da vi mer enn noen gang trenger arbeidsplasser for unge uten høyere utdanning, slik norsk handelsnæring kan tilby. Vi foreslår en bevilgning på 10 mill. kr til etablering av en brukervennlig, elektronisk innbetalingsordning for avgift ved handel i utenlandsk nettbutikk hos Skatteetaten. Flere land rundt oss er i ferd med å innføre liknende ordninger. Vi foreslår implementering av nullgrensen fra 1.7.2017.

 

Senterpartiet:

- Senterpartiet har gått inn for å likebehandle norske og utenlandske nettbutikker ved å fjerne det særskilte fritaket for moms som utenlandske nettbutikker har på varesendinger under 350 kr.

 

Sosialistisk Venstreparti:

- Vi har så langt ikke foreslått å fjerne grensen, men avviser det ikke. Det er gode grunner til å vurdere dette. Regelverk ble laget i en annen tid, før netthandel ble vanlig. Hvis dette skal gjøres må det skje på en måte som gjør at det ikke blir for vanskelig å kjøpe for små beløp fra utlandet.

 

Arbeiderpartiet:

- I Arbeiderpartiets alternative budsjett for 2017 foreslo Arbeiderpartiet å fjerne momsfritaket for netthandel under kr. 350,-.  Vi mener dette fritaket bør bort.

 

Fremskrittspartiet:
- Vi har i vårt program at de ikke skal endre denne ordningen. Partiet er opptatt av å være et «forbrukerparti», og at fjerning av momsregelen ikke er aktuelt fra deres side. De påpeker at internettsalget er i stadig vekst også fra og av norske aktører, og kan dermed ikke se at momsfritaket er til hinder for norsk netthandel.

 

Kalender

Annonse