Grensehandelen koster nær 12000 arbeidsplasser

Publisert: 07.12.2017 Forfatter: SPORT
Grensehandelen koster nær 12000 arbeidsplasser
ØKER: Grensehandelen fortsetter å vokse, og det går utover norske arbeidsplasser, ifølge Virke. ILLUSTRASJONSFOTO

Tall fra SSB viser at grensehandelen har hatt en tolvmånedersvekst på hele 23,4 % sammenlignet med forrige periode. En fersk analyse utarbeidet av Menon Economics viser at dette koster nær 12.000 arbeidsplasser, og 7,8 milliarder i tapt verdiskapning.

– Nå er virkelig grensen nådd, bokstavelig talt! Vi kan ikke sitte passivt og se på at det eksporteres tusenvis av arbeidsplasser og milliarder i skatte- og avgiftskroner til Sverige, sier Harald Andersen, direktør for Virke Handel. 

Grensehandler mer og oftere
Rapporten fra Menon Economics slår fast at nordmenn grensehandler mer og oftere. Grensehandelen har vokst seks ganger sterkere enn handel i norske butikker det siste året. Dersom all omsetningen fra grensehandel hadde funnet sted i Norge, ville effekten vært nesten 12.000 flere arbeidsplasser.
I statsbudsjettet for 2018, har regjeringen varslet en dramatisk økning av sjokolade- og sukkervareavgiften samt avgiften på alkoholfrie drikkevarer. Dette har vakt jubel hos svenske kjøpmenn.   
SPORT PÅ GRENSA: Det finnes mange sportsbutikker langs grensa, og XXL har etablert tre outlets der. FOTO: MORTEN DAHL

- Alarmerende
– Den kraftige økningen i grensehandelen er alarmerende. Dette er allerede før regjeringen har satt i kraft avgiftsøkninger på opp mot 83 %. Vi regner med å se en ytterligere økning i grensehandelen når de planlagte avgiftsendringene har trådd i kraft, men regjeringen ser ikke ut til at de engang vil erkjenne problemet, fortsetter Andersen.
– Grensehandelen treffer ikke bare handelen, men også landbruksnæringen og mat- og drikkeindustrien sterkt. At stadig større deler av handelen skjer på den andre siden av landegrensen, går også ut over norske bønder, fiskere og næringsmiddelindustrien, sier Andersen. 

Kalender

Annonse