Gore lanserer ny tekstilteknologi i GORE-TEX PRO

Publisert: 31.10.2019 Forfatter: Birgitte S. Skjerven
Gore lanserer ny tekstilteknologi i GORE-TEX PRO
STREKKER SEG LENGER. Proffklatrer Tamara Lunger tester for Gore-Tex Pro. Foto: Bruno Long.

I slutten av oktober lanserte Gore-Tex tre optimaliserte membrantekstiler. En mer slitesterk, en mer tøyelig og en med bedre pusteevne.

De nye vanntette og pustende GORE-TEX PRO-tekstilene, skal gjøre det mulig å lage yttertøy som er mer tilpasset spesifikke bruksområder.

Fra høsten 2020 tilbyr GORE-TEX tre forskjellige vanntette og pustende tekstiler innen produktteknologien GORE-TEX PRO, hver av dem optimalisert for ulike bruksområder. Produsentene vil med disse få mulighet til å utvikle bedre spesialtilpassede og mer effektive sports- og fritidsklær.
Gores utviklingsingeniør, Mark McKinnie forklarer den nye teknologien under lanseringen i Banff i slutten av oktober.-Frem til nå har alle produsenter som har ønsket å konstruere en jakke med GORE-TEX PRO-materiale, kunnet velge blant flere forskjellige tekstiler, men samtlige har vært laget med den samme GORE-TEX-tekstilteknologien. Nå kan produsentene i mye større grad optimalisere for ulike typer ytelse og aktiviteter, for eksempel ved å kombinere tre forskjellige tekstilteknologier i samme plagg eller ved å velge den teknologien som er best tilpasset det aktuelle bruksområdet, sa Mark McKinnie, produktspesialist for GORE-TEX PRO under lanseringen av nyheten i Banff i slutten av oktober.

De tre tekstilteknologiene fra GORE-TEX PRO, har fått navnene Most Rugged, Most Breathable og Strech

Den mest slitesterke teknologien – most Rugged

– Dette nye GORE-TEX PRO-materialet er det mest solide GORE-TEX noen gang har laget i kategorien fjellsport, dermed også det mest holdbare. Slitestyrken oppnås gjennom et trelagssystem som tar i bruk en ny membranteknologi, svært solide yttertekstiler og et robust understoff.

Stretchteknologien
– En ny tilnærming til stretch i et vanntett og pustende materiale gir denne teknologien slitestyrken til et GORE-TEX PRO-laminat, kombinert med opptil 20 prosent mer stretch. Dette gir betydelig forbedret bevegelsesevne. Tidligere har kombinasjonen slitestyrke og stretch vært en utfordring. Gore har nå klart å kombinere disse. For å oppnå stretch brukes ikke lenger elastantråder i laminatets yttertekstil, men i et tynt lag mellom yttertekstilen og membranen. Dette beskytter ikke bare stretchkomponenten mot skade utenfra, men gjør det også mulig å bruke mer slitesterke vevde yttertekstiler.

Den mest pustende teknologien – most Breathable
– For aktiviteter med høy intensitet tilbyr denne robuste teknologien bedre pusteevne og dermed mindre fuktdannelse. Teknologien fås nå i lettere materialer.

– De nye GORE-TEX PRO-tekstilene forbedrer ytelsen på spesifikke områder og lar produsentene konstruere plaggene på den måten de mener er best for kundene, sier McKinnie. Er bruksområdet fjellklatring, bør du ha stretch på baksiden av skuldrene og armene, det mest slitesterke materialet ved albuene og øverst på skuldrene, samt ekstrem pusteevne i bolen. Til bruksområder som alpint og snøscooterkjøring i fjellet er derimot slitesterkt laminat viktigere enn pusteevne og stretch.

Den nye tekstilteknologien fra GORE-TEX PRO vil være tilgjengelig fra høsten 2020 hos en rekke produsenter av eksklusive sports- og fritidsklær, blant annet Arc’teryx, Mammut, Mountain Equipment, Mountain Hardwear, Montbell, Norrøna og Patagonia.

Les også: ALFA har utviklet Gore-Tex sko

Du kan lese mer om lanseringen og den nye teknologien i neste utgave av SPORT.

Kalender

Annonse