Formueskatt: Klassisk høyre-venstre-skille

Publisert: 06.09.2017 Forfatter: Morten Dahl
Formueskatt: Klassisk høyre-venstre-skille
KLASSISK SKILLE: Formueskatten er en sak som gjør det klassiske blå-rød-skille i norsk politikk klart. Høyresiden vil fjerne den, mens venstresiden ikke ønsker det. ILLUSTRASJONSFOTO

SPORT har spurt de politiske partiene om de mener at formueskatt på arbeidende kapital bør fjernes eller reduseres. Svarene gir et klassisk bilde av at høyresiden ønsker å fjerne eller redusere denne skatten, mens venstresiden ikke gjør det.

SPORT har i forkant av valget kontaktet 19 sentrale aktører i bransjen for å få deres syn på hvilke saker som er viktigst for dem som bedriftsledere og/eller -eiere. Vi fikk tilbakemelding fra ni, og for et flertall av disse var fjerning av formueskatt på arbeidende kapital en av fire saker som de mente var viktig for dem.

Fire av fem NHO-bedrifter vil fjerne formueskatten
Det er ikke bare blant partiene det er stor uenighet om formueskatten. NHO har gjennomført en undersøkelse som viser at fire av fem bedriftseiere tror det vil skapes flere arbeidsplasser de nærmeste årene dersom formuesskatten på arbeidende kapital fjernes. Undersøkelsen er omtalt på NHOs egne hjemmesider. Norstat har utført undersøkelsen
 blant 200 norske bedriftseiere (og NHO-medlemmer), og 58 prosent sier at fjerning av formuesskatten på arbeidende kapital definitivt vil skape flere arbeidsplasser de neste 3-5 årene. 22 prosent sier det antageligvis vil gjøre det. Fire av fem mener også at det helt sikkert eller sannsynligvis vil bli skapt færre arbeidsplasser om det motsatte skjer, at formuesskatten på arbeidende kapital økes. Enda flere, nitti prosent, er klar på at formuesskatten på arbeidende kapital bør fjernes. 42 prosent av bedriftseierne er definitive på at de vil ansette flere i sin bedrift om den samlede bedriftsbeskatningen blir vesentlig redusert. 27 prosent mener det er sannsynlig.
NHO mener at formueskatten rammer eiere av små- og mellomstore bedrifter, at ulike formueverdier beskattes ulikt, at virksomhetens egenkapital svekkes, at formueskatten må betales selv om bedriften går med underskudd og at Norge er ett av få land som har formueskatt.

VIKTIG TEMA: Seks av ni spurte i sportsbransjen mener at fjerning av formueskatt på arbeidende kapital er viktig i denne valgkampen. Vi har derfor spurt partiene hva de mener om saken. ILLUSTRASJONSFOTO
Skaper mulighet for omgåelse, mener LO

LO på sin side mener at kutt i formuesskatt ikke virker på investeringer, og at skattemoralen og bærekraften i den norske velferdsstaten rammes i stedet.
- Vi trenger et effektivt skattesystem der de som har mest, skal betale mest. Det er avgjørende for skattesystemets legitimitet og fordelingsegenskaper at skatten man betaler står i forhold til reell inntekt og formue. Forslaget om fjerning av formuesskatt på såkalt arbeidende kapital kan umiddelbart høres fornuftig ut. Dette er imidlertid vurdert en rekke ganger tidligere og avvist. Enten fordi det i praksis betyr fjerning av skatten, eller fordi det skaper store muligheter for omgåelse, skrev LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad i en kronikk nylig, og la til at NHO hevder at bedriftene vil ansette flere personer hvis de slipper å betale formuesskatten. Det baseres ikke på forskning, men på en egenregissert spørreundersøkelser blant medlemmene.

Klassisk høyre-venstre-tema
SPORT har med utgangspunkt i tilbakemeldingene vi fikk fra bransjens aktører derfor spurt de politiske partiene om de er for eller imot at formueskatten på arbeidende kapital bør fjernes. Svarene tyder på at dette er kanskje er ett av de mest klassiske høyre-venstre-temaer som kan ha innvirkning på norsk sportsbransje i årets valgkamp.
Vi stilte derfor spørsmålet:

Bør formueskatten på arbeidende kapital fjernes?

 

DETTE ER SVARENE VI FIKK FRA PARTIENE:
Høyre v/Morten Skauge:
- Ja. Høyre går til valg på å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital. På sikt mener Høyre at formuesskatten bør fjernes helt fordi den hemmer investeringer i nye arbeidsplasser og svekker norsk eierskap.

Sosialistisk Venstreparti  v/Siri Gjørtz:
- Nei. Vi ønsker ikke å gi enda flere skattekutt til dem med de største formuene. Formuesskatten er en av de mest omfordelende skattene vi har, og dens skadelige effekt for næringslivet er betydelig overdrevet. Det er heller ikke mulig å innføre et fornuftig skille mellom såkalt «arbeidende kapital» og annen kapital. Dette er grunnen til at det regjeringsutnevnte Scheel-utvalget gikk mot dette forslaget. Utvalget pekte også på at dette ville ført til en rekke praktiske og administrative problemer.

Miljøpartiet De Grønne v/Hallvard Surlien:
- Nei, men vi vil skjerme flere småbedrifter ved å øke bunnfradraget betydelig.

Arbeiderpartiet v/Siri Seip:
- Ap gikk i spissen for skatteforliket som tar ned bedriftsbeskatningen i Norge. I vårt alternative budsjett for 2017 har vi foreslått endringer som gjør at det blir mer attraktivt å investere i aksjer og bedrifter framfor eiendom. I praksis viser det seg at det er vanskelig å lage et skille mellom arbeidende kapital og annen kapital.  Etter vårt syn er derfor det å fjerne formuesskatten er et dårlig alternativ.

FORMUESKATT er ett av få temaer som skiller mellom høyre- og venstre-siden i norsk politikk. ILLUSTRASJONSFOTO
Venstre v/Karl Arthur Giverholt:
- Ja. Venstre vil at formuesskatten reduseres ved en gradvis økning av bunnfradraget, for eksempel til 10 millioner, og ha en lavere verdsettelse av aksjer. Slik ivaretar en også den sosiale profilen og sikrer at de mest formuende bidrar til fellesskapet.

Fremskrittspartiet v/Marianne Nordli:
- Fremskrittspartiet ønsker å avvikle formuesskatten. En stor andel av formuesskatten betales av pensjonister og vanlige lønnsmottakere. Midlene er som oftest beskattet flere ganger, og formuesskatten diskriminerer norsk eierskap ettersom få andre land i verden har en slik skatt. Det betyr for eksempel at utenlandske eiere slipper formuesskatt, mens nordmenn må betale formuesskatt av aksjer i samme bedrift. Den særnorske formuesskatten må betales selv om et selskap går med underskudd. Det kan også få den uheldige konsekvens at en gründer og eier av et selskap i vekst og som fortsatt ikke har tjent penger, må ta ut utbytte, ta opp privat lån eller selge aksjer for å betale formuesskatten.  Den særnorske formuesskatten har dessuten medført utflytting fra Norge og tap av norske arbeidsplasser.

 

Kristelig Folkeparti v/Erlend Kjernsrød:

- Ja, KrF har i lang tid tatt til orde for å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital for å sikre at bedriftenes mulighet til å investere i flere arbeidsplasser. Vi er glad for at vi i skatteforliket i Stortinget har fått de andre partiene med på en start på dette. Vi mener formuesskatten på arbeidende kapital bør reduseres ytterligere og på sikt fjernes nettopp for å sikre nye arbeidsplasser, mens den bør beholdes for private formuer.

Rødt v/Ole Mjelstad:
1.Nei.

Kalender

Annonse