Fluorforbud innført

Publisert: 23.10.2018 Forfatter: Birgitte Skjerven
Fluorforbud innført
I skiløypene i Holmenkollen er spesielt utsatt for fluorstoff fra skismurning. Foto: VisitOSLO/Thomas Johannessen

– Dette er et klart verdivalg for alle som er glad i norsk langrenn, sier Torbjørn Skogstad i langrennskomiteen.

Langrennskomiteen i Norges Skiforbund har innført fluorforbud i klassene til og med 16 år. Vedtaket gjelder fra og med sesongen 2018/19 og omfatter fluorholdige glidprodukter.
– Dette er et klart verdivalg for alle som er glad i norsk langrenn. Vi håper langrenns-Norge vil respektere fluorforbudet ettersom forbudet er basert på tillit, opplyser leder av langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad.
Langrennskomiteen hadde sitt høstmøte i Oslo i helgen og gikk for et forbud for fluorpreparater for de aldersbestemte klassene under 16 år.

Tøffest uten fluor

Swix har vært forut for reguleringene og lagt om teknologien tidligere enn nødvendig.
-Vi er ikke overrasket, vi har sittet i skiforbundets arbeidskomite sammen med «tøffest uten fluor» og folkehelseinstituttet. I tillegg har vi hatt dialog med NILU om utvikling av analysemetoder. Dette har vi posisjonert oss for i mange år allerede, sier Christian Gløgård produktutvikler i Brav.

Les også: Swix-forskning gir resultater
Fluorforbudet viser at Norges Skiforbund er sitt ansvar bevist og ønsker å drive bransjen i en mer miljøvennlig retning. Men Torbjørn Skogstad ser at en fullstendig utfasing av fluor i skismøring er en krevende oppgave.
-Foreløpig finnes det ikke annen mer miljøvennlig teknologi som kan erstatte de nåværende forbindelsene og samtidig gi tilsvarende ytelse, sier Torbjørn Skogstad.

Gløgård i Brav er veldig glad for all påvirkningskraft utenfra.
-Skal vi klare å endre på bruken av fluor, trenger vi hjelp fra ytre krefter også. Nå har vi fått det, og det er bra.
Forbudet er helt i tråd med Bravs bærekraftstrategi, selv om det største markedet for produsenten er innen internasjonal racing.
- Vi vil nok få regulering på internasjonalt nivå etter hvert, enten det er lovreguleringer eller at skisporten går sammen med produsentene om å finne nye løsninger.
Det er helt klart fordelaktig for oss å komme oss ut av det, sier Christian Gløgård.

Får ikke konsekvenser

Forbudet vil være underlagt testing og utprøving ettersom forbudet ikke får konsekvenser, men vedtaket gjelder fra og med sesongen 2018/19.
– Det vil bli gjennomført stikkprøver før start i enkelte konkurranser til vinteren. Resultatene av prøvene blir kommunisert til gjeldende klubb etter analysen.
– Det vil ikke bli noen konsekvenser mot enkeltutøvere eller klubb om forbudet brytes ettersom vedtaket er basert på tillit, heter det i en pressemelding fra NSF.

Kalender

Annonse