Flere nordmenn blir aktive – men skillene er store

Publisert: 02.09.2015 Forfatter: SPORT
Flere nordmenn blir aktive – men skillene er store
AKTIVE ELDRE: Ferske tall viser at eldre nå er mer aktive enn yngre. ILLUSTRASJONSFOTO

Siden 2009 har andelen som oppfyller myndighetenes anbefaling for voksne om 30 minutters moderat aktivitet økt med fire prosentpoeng. Men vi har fortsatt lang vei å gå.

Helsedirektoratet la onsdag frem en ny rapport om nordmenns aktivitetsvaner «Fysisk aktivitet og sedat tid blant voksne og eldre i Norge – Nasjonal kartlegging 2014–15».

32 % beveger seg nok

Rapporten viser objektivt registrert fysisk aktivitet, og Norges idrettshøgskole har gjennomført undersøkelsene. Ifølge rapporten øker antallet nordmenn som møter anbefalingen. Vi har imidlertid lang vei å gå før vi kan kalle oss en aktiv nasjon – fremdeles er det bare 32 prosent som rører seg nok. 62 prosent av dagen brukes i ro.
– En økning på 4 prosentpoeng i løpet av fem år må ses på som et viktig skritt i riktig retning. Hvis vi regner om til innbyggere er det over 200 000 flere fysisk aktive nå enn det var for fem år siden. Fysisk inaktivitet har hatt stor oppmerksomhet hos oss de senere årene. Organisasjoner, andre myndigheter, kommuner, medier og uavhengige grupper har snakket og gjort mye de seneste årene. Det skjer mye bra, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.
– Imidlertid finnes det dessverre en tydelig sosial gradient i tallene. Blant lavt utdannede menn er andelen som rører nok på seg bare halvparten så stor som hos høyt utdannede menn. Derfor er det viktig å styrke arbeidet for å utjevne forskjellene.

De eldre er sprekest

– En annen bekymring vi har, er at unge voksne scorer lavt. I den delen av livet der man har best forutsetning for å røre mye på seg, gjør man det altså ikke. Er det dårlig tilrettelegging? Faller mange utenfor? Dette må vi grave mer i, sier Guldvog.
Kun 25 prosent av menn mellom 20 og 34 år, og bare 29 prosent av kvinner i samme aldersgruppe oppfyller anbefalingene. Til sammenligning er 39 prosent av kvinner mellom 50 og 64 år tilstrekkelig aktive. Menn mellom 50 og 64 har også høy andel med 35 prosent.

Senke terskelen

Helsedirektøren lanserte også ny kampanje for #Dine30 (helsenorge.no) onsdag. #Dine30 er et dugnadsprosjekt med et bredt lag av frivillige organisasjoner, treningssenterbransjen, sportsutstyrsleverandørene og norske kommuner. En av målsettingene med #Dine30 (facebook.com) er å senke terskelen.
– Vi tror «dørstokkmila» blir kortere om vi får fram at det ikke er nødvendig med makspuls og tunge vekter for å få mye helse igjen for innsatsen. Senk skuldrene og klem inn noen få minutter mellom slagene. Vi håper også med kampanjen å kommunisere at det ikke er noen motsetning mellom fysisk aktivitet og godt humør – snarere tvert om! sier Guldvog.

Kalender

Annonse