Bruktsalget i gang igjen hos Bergans

Publisert: 04.04.2019 Forfatter: Redaksjonen
Bruktsalget i gang igjen hos Bergans
Yngvill Ofstad i Bergans er veldig fornøyd med at bruktsalget er i gang igjen

Alle aktører som ønsker å selge brukte klær eller gjenstander lovlig i Norge må forholde seg til brukthandelloven. Dette er en 20 år gammel lov som har til hensikt å forhindre salg av tyvegods. I februar i år gjorde Virke Bergans oppmerksomme på at selskapet måtte søke om løyve for å kunne drive med bruktsalg. Nå er imidlertid søknaden om løyve innvilget av politiet, og bruktsalget er i gang igjen for fullt.

– Da vi startet bruktsalget sammen med de andre sirkulære tjenestene våre for snart tre år siden, var vi dessverre ikke klar over denne loven. Vi stiller oss riktignok undrede til at denne loven skal gjelde for virksomheter som ønsker å forlenge levetiden til sine egne produkter, sier Sustainaibilty Developer i Bergans, Yngvill Ofstad.

Stoppet salget

Da Bergans ble klar over loven, stanset de bruktsalget umiddelbart, og sendte inn søknad om løyve for bruktsalg til Øvre Eiker lensmannskontor. Etter fire uker med tomme hyller, har selskapet endelig fått tillatelsen i orden, og bruktsalget er i gang igjen som normalt.

– Vi har selvfølgelig forståelse for at det finnes lover som skal hindre heleri. Samtidig er det uforståelig at vi må søke myndighetene om å få lov til å gjøre noe de samme myndighetene oppfordrer oss til å gjøre – nemlig å bidra til en mer sirkulær økonomi. Vi frykter at slike lover kan virke avskrekkende for andre virksomheter som ønsker å gjøre det samme som oss, sier Ofstad.

Lover lovendring

Etter at Virke sendte brev til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen med anmodning om å endre loven, og Dagsavisen skrev om saken, lover ministeren nå at loven skal skrotes. Dette som ett av tiltakene for å forenkle regelverket for bedriftene og legge til rette for mer bærekraftig verdiskapning.

– Brukthandelsloven er en lov fra den tiden der netthandel var det å handle nett. Bærenett, altså. Nå sender vi ut et forslag om at denne loven skal skrotes. Politiet har også bedre ting å gjøre enn å lese søknader om å selge brukte anorakker, sa Røe Isaksen fra talerstolen på Høyres landsmøte. 

Takker for handlekraften

Hos Bergans er de strålende fornøyde med at den utdaterte loven nå synes å være på vei ut av regelverket, og er imponerte over den raske handlekraften til ministeren.

– Vi synes det er flott at næringsministeren lytter til oss, og takker han for handlekraften i denne saken. Det gir håp for framtidens sirkulære økonomi. Samtidig mener vi at det viktig at myndighetene ikke kun fjerner hindringer, men også ser på tiltak som kan gi slike tjenester et løft framover, sier Ofstad.

Ønsker momskutt på sirkulære tjenester

Ett slikt tiltak kan være å redusere momsen på sirkulære tjenester, slik de har gjort i Sverige. Bergans tror at enda flere forbrukere ville reparert, kjøpt brukt eller leid produkter dersom de ikke måtte betale 25 % moms for slike tjenester. Bergans setter nå i gang en kampanje hvor de kutter prisen på sine sirkulære tjenester tilsvarende momsen den 25. i hver måned ut året.

– Når vi nå kutter prisen er det for å teste om det faktisk har en positiv påvirkning på forbrukeratferden. Skjer det, hadde det vært veldig gledelig om myndigheten fulgte opp og ga et permanent momsfritak for sirkulære tjenester. Vi i Bergans er klare for å ta vår del av ansvaret, men det å skape et mer bærekraftig forbruk er noe handelsaktører, forbrukere og myndigheter må gjøre sammen, avslutter Ofstad.

 


Kalender

Annonse