- Bransjen opptrer korrekt

Publisert: 10.04.2015 Forfatter: Morten Dahl
- Bransjen opptrer korrekt
PFOA-FEIL: VGs artikkel om PFOA i barnejakker, er ett av oppslagene som adm. dir. Bård Kristiansen i Sportsbransjen AS reagerer på.

Både VG og Aftenposten har de siste par dagene skrevet om Forbrukerrådets undersøkelse der man fant kreftfremkallende stoffer i sportsprodusenters barneklær. Adm. dir. Bård Kristiansen i Sportsbransjen AS reagerer på oppslagene.

Forbrukerrådet har undersøkt barnejakker – blant annet fra Stormberg, Helly Hansen, Norheim, Skogstad, Bergans og Didriksons – og avdekket stoffer som kan gi økt risiko for kreft, fosterskade og reproduksjonsskader. Rådet har undersøkt seks barnejakker for helsefarlige fluorstoffer. Alle jakkene inneholdt flere stoffer som danske myndigheter anbefaler at både barn og gravide unngår.

 

- Ikke farlige

Administerende direktør i Sportsbransjen AS, Bård Kristiansen, reagerer på oppslagene, og presiserer at ingen av de nevnte leverandørene har gjort noe galt.

- Det er fullt lovlig å selge jakker som inneholder PFOA, så lenge jakkene er produsert før 1. juni 2014. Det er dessuten absolutt ikke farlig eller skadelig å bruke en jakke som inneholder PFOA. Problemet med PFOA er at det ikke brytes ned i naturen, når jakken produseres eller kastes. Man blir ikke eksponert for PFOA av å bruke produktene. Artiklene de siste dagene er således ganske spekulative, sier Kristiansen, og legger til:

- Så vidt meg bekjent er det nå ingen leverandører i Norge som fortsatt bruker PFOA i produksjonen av sportsutstyr.

 

- Bransjen må våkne

Forbrukerrådets direktør, Randi Flesland, sier til VG blant annet at bransjen må våkne når forskerne sier at stoffene får alle varsellampene til å lyse, og det strømmer på med rapporter om hvor alvorlige stoffene er. Hun oppfordrer produsentene til å slutte å bruke fluorstoffer i produktene til barn.

Bård Kristiansen sier at VG, Aftenposten og Randi Flesland må følge med i timen. Sportsbransjen AS og Miljøverndepartementet har blitt enige om en overgangsordning for produksjon av bekledning som inneholder PFOA.
- Ordningen innebærer at bransjen ikke lenger produserer klær med slike stoffer. 1. juni i fjor ble det forbudt å produsere klær med PFOA, men at produkter som er laget før dette kan selges fram til juni 2018.

Opptrer korrekt

- Det betyr at jakkene som har vært testet, etter alle solemerker er produsert før 1. juni i fjor, og dermed ikke er ulovlige. Bransjen er opptatt av å opptre korrekt i forhold til lovverket, og det produseres ikke produkter med PFOA lenger. Men det vil fortsatt finne noen plagg med PFOA i salg i Norge fram til juni 2018, sier Kristiansen.

Kalender

Annonse