Bergans vil ha årstidene på UNESCOs verdensarvliste

Publisert: 29.01.2020 Forfatter: Birgitte S. Skjerven
Bergans vil ha årstidene på UNESCOs verdensarvliste
KLIMATILTAK. Filmen fra Bergans kan du blant annet se på savetheseasons.no

Årstidene har endret seg merkbart, og det berører og bekymrer sportsbransjen og de fleste sports- og friluftsinteresserte. Under årets sportsmesse ISPO i München var det mange som markerte sine bærekrafts initiativ. Bergans brakte noe helt nytt på banen med en lansering av en underskriftskampanje for å bevare våren, sommeren, høsten og vinteren for menneskeheten. Med kampanjen «Save the Seasons» vil de sette våre fire årstider på UNESCOs verdensarvliste.

For å dra i gang kampanjen "Save the Seasons", har Bergans produsert en ganske opprørende video. Denne ble lansert på Bergans stand på ISPO 26. januar. I videoen ser vi Jan Tore Jensen, administrerende direktør i Bergans på skitur i fjellet. Stemningen er dyster, og i bakgrunnen hører vi Vivaldis fiolinkonsert, de fire årstider. Skituren går gjennom sesongskifter med ulike klimakriser, det er et ganske dystert fremtidsscenario. Men det er nok også hele poenget, for å markere betydningen av våre fire sesonger. Vår, sommer, høst og vinter bør erklæres som et UNESCOs verdensarvliste, krever Bergans.

Brev til regjeringen

Den norske friluftsentusiasten Bergans samlet underskrifter blant annet på standen for å oppnå dette. Mer enn 2000 mennesker signerte i løpet av de to første dagene av ISPO München for "Save the Seasons", og de regner med at flere vil komme til etter at de nå har publisert kampanjen på ulike sosiale kanaler. 

Neste steg i kampanjen deres er å skrive til regjeringen. Kun gjennom oppmerksomhet fra regjeringen mener de noe så abstrakt som årstidene kan erklæres som en verdensarv.

Hittil er 213 naturområder på UNESCOs verdensarvliste, her finnes kystområder, fuglereservater, nasjonalparker og skoger. Men "Save the Seasons" var ikke den eneste klima- og miljøvernkampanjen på årets ISPOmesse. Frikjører-legenden Jeremy Jones presenterte også sitt  EU-initiativ "Beskytt våre vintre", bedre kjent som POW «protect our winters».

Kalender

Annonse