Bergans og Spinnova vil revolusjonere tekstilindustrien

Publisert: 30.09.2019 Forfatter: Birgitte S. Skjerven
Bergans og Spinnova vil revolusjonere tekstilindustrien
Bergans vil være en pådriver i utviklingen av mer bærekraftige tekstiler.

Bergans har inngått et langsiktig produktutviklings-samarbeid med den innovative finske fiberprodusenten, Spinnova. Samarbeidet har som mål å utvikle en ny og revolusjonerende teknologi for å fremstille tekstiler på en mer bærekraftig måte.

Det produseres mer enn 100 millioner tonn tekstiler hvert år, og globalt ventes klesforbruket å vokse med 63 prosent innen 2030. Det er problematisk med tanke på natur og miljø, og all energien, alt vannet, kjemikaliene og insektmidlene som går med til å produsere tekstiler som for eksempel bomull.

Men en gjeng finske ingeniører og kjemikere har funnet en metode som kan revolusjonere tekstilindustrien.
Ved hjelp av Spinnovas teknologi som benytter cellulosebasert fiber til tekstilproduksjon, håper de å kunne finne løsninger som i fremtiden kan revolusjonere tekstilindustrien globalt. Samarbeidet kombinerer finske og norske interesser innen bærekraft, høyteknologi og friluftsliv.

– I Bergans er vi alltid på jakt etter mer bærekraftige måter å fremstille både materialer og produkter på. Jeg har selv vært i de finske skoger og sett hvor langt Spinnova har kommet med sin teknologi, og jeg må si det ser meget lovende ut, sier Jan Tore Jensen, administrerende direktør i Bergans.

Bergans er en av flere produsenter i sportsbransjen som jobber aktivt for å minimere bruken av kjemikalier i produksjonen sin. Teknologier som baserer seg på å utvikle tekstilfibrer av cellulose gjennom kjemiske prosesser har eksistert en stund, men det som gjør Spinnova sin løsning revolusjonerende er at den er kjemikaliefri. Kjemikaliene er erstattet av en mekanisk prosess. Bergans ser derfor Spinnova som en perfekt match.

– Vi er veldig glade for å kunne samarbeide med Bergans. De viser en pragmatisk og åpen holdning til det å prøve nye materialer, også før de er kommersielt lønnsomme. Vi ønsker å la forbrukerne bli kjent med materialet vårt gjennom å la dem teste produkter fysisk. Til det trenger vi innovative og risikovillige produsenter som Bergans, Janne Poranen, sjefen i Spinnova.

Dette er Spinnova:
Spinnova er en finsk utvikler av innovativ teknologi for økologisk produksjon av cellulose basert tekstilfiber. Spinnovas patenterte teknologi etterlater ingen skadelige kjemikalier eller restavfall, noe som gjør fiberen og produksjonsmetoden til den mest bærekraftige i verden. Spinnova har forpliktet seg til kun å bruke FSC-sertifisert treverk og avfallsstrømmer. Spinnovas mål er å kommersialisere fiberproduktene globalt i samarbeid med de store klesprodusentene.


Kalender

Annonse