Bekymret for høy Euro

Publisert: 05.12.2017 Forfatter: SPORT
Bekymret for høy Euro
UROVEKKENDE EURO-KURS: Sportsbransjen kan kommet til å bli preget av at Euroen nå står i nærmere 10 mot den norske krona. ILLUSTRASJONSFOTO

- En Euro på omkring 9,80 er langt over kalkulasjonskursen til de fleste i sportsbransjen. Dette kan for mange i bransjen gi dårlig resultat og pressede marginer. Det sier adm.dir, Trond Evald Hansen, om den store endringen som har skjedd på valutamarkedet i løpet av de siste månedene 2017.

Sjeføkonom Lars Haartveit i Virke tilhører de som har liten tro på valutaprognoser, og at mange ganger er det best å legge gårsdagens kurs til grunn.
- Når dette er sagt vil jeg legge til grunn følgende bevegelser som gjør at krona er blitt så svekket opp mot Euro den siste tiden. Det ene er at veksten i Euro-området har vært bedre enn ventet i år – det ligger nok bak at Euroen har styrket seg mot de fleste valutaer. Det andre kan være at utlendinger ser ut til å bekymre seg over boligprisfall i Oslo (og Stockholm), og solgt unna både norske og svenske kroner, sier Haartveit.

Tilpasset prisene
Hans inntrykk er at er at mange i norsk varehandel nå har tilpasset prisene til at Euro koster mellom 9 og 10 kroner, og amerikansk mellom 8 og 8,50, og at dette kan virke som en som fornuftig tilpasning.

- For noen kan det være fornuftig å kjøpe forsikring mot ytterligere svekkelse av den norske krona mot Euro, men det er dyrt og neppe noe for de fleste. De som prognostiserer valutakurser, mener jo ellers at kronen snarere burde styrke seg på mellomlang sikt. Jeg hadde ikke turt å stole på det grunnet min skepsis til valutaprognoser generelt, sier Haartveit.
For de fleste aktørene i sportsbransjens leverandører og importører er prisene for 2018 allerede satt. Trond Evald Hansen frykter at i bransjen vil få det tøft med en så høy Euro-kurs uten at man har tatt høyde for dette i budsjettene.

 

Kalender

Annonse