24
Sport
// 2/2017
Etter at ulike distributører har hatt ansvaret for
ABUS i Norge, har datterselskapet ABUS Nordic
selv ansatt en som skal ta seg av den tyske mer-
kevaren i Norge mot sykkelmarkedet. Tom Erik
Røste, som har lang fartstid fra sportsbransjen,
har fått ansvaret for ABUS mot sportsbransjen
her i landet, og mener å se allerede en svært
god utvikling.
ØKT KRAFTIG I NORGE
– Vi har økt kraftig i omsetning de siste årene.
Tilbakemeldingen fra kundene er overveiende
positive når jeg forteller historien om ABUS og
den kvaliteten merkevaren står for, sier Røste.
ABUS ble etablert allerede i 1924 av August Bre-
micker, og forkortelsen står nettopp for August
Bremicker und söhne (Bremicker og sønner). At
det ble låser de skulle produsere er nærmest som
en tilfeldighet, men Ruhr-området var jo kjent for
både metall- og kullindustri, så det var kanskje
ikke så rart at det ble låser som ble familiens bane
likevel. Det startet med hengelåser og allerede på
30-tallet kom den første sykkellåsen (av kjetting).
I dag er ABUS stor-industri med alt som har med
sikkerhet å gjøre både i hjemmene og på veien –
motorsykler og vanlige sykler. SPORT har besøkt
hovedkvarteret og fabrikken i Tyskland, og kan
forsikre om at dette er «German-made» på alle
vis. Alt fra råmaterialer til ferdig produkt er tysk.
LAGES FOR HÅND
Ved låsfabrikken i den lille tyske byen Rehe ikke
så langt fra Dortmund lages det fortsatt sykkellå-
ser i ulike modeller for hånd. For selv om ABUS
har investert i flere egenutviklede maskiner for
utvikling av låser og nøkler, så gjøres mye av de
pirkete jobbene fortsatt av mennesker.
Jann Ditthardt ved ABUS-fabrikken i Rehe forkla-
rer at arbeiderne jobber raskere enn maskinene,
ABUS sykkellåser -
Siden 1924 har August Bremicker Und Söhne – bedre kjent som ABUS – produsert låser, og den
første sykkellåsen kom allerede på 1930-tallet. ABUS henter råmaterialer, produserer og ferdigstiller
sine låser i Tyskland.
REPORTASJE
MANUELT ARBEID:
Mye av
låsproduksjonen lages fortsatt
for hånd av ansatte ved fabrik-
ken i Rehe, der om lag 400 an-
satte har sitt daglige virke. Hver
ansatt representerer en ekstra
kvalitetskontroll for at produk-
tene er gode nok.
Tekst og foto:
Morten Dahl