Virke bekymret for svenskehandelen

Publisert: 21.03.2018 Forfatter: SPORT
Virke bekymret for svenskehandelen
ØKER FORTSATT Svenskehandelen øker fortsatt, og det bekymrer Virke. Sportsbutikker langs grensen vet å tiltrekke seg handlehungrige nordmenn på tur. ILLUSTRASJONSFOTO: MORTEN DAHL

Til tross for svak norsk krone, har ikke årsveksten for grensehandelen vært sterkere siden 2013. Det koster Norge dyrt, i både arbeidsplasser, verdiskapning og skatteinntekter.

– Grensehandelen er urovekkende høy selv før de omstridte avgiftsøkningene på sjokolade- og sukkervarer og på alkoholfrie drikkevarer trådde i kraft fra nyttår. Vi er svært bekymret for den videre utviklingen. Det er uholdbart at regjeringen fortsetter å ignorere de store utfordringene den eksploderende grensehandelen har for samfunnet og næringslivet, sier direktør for Virke Handel, Harald Jachwitz Andersen.

Fortsatt vekst
Tall fra SSB viser at grensehandelen i 2017 var på 15,1 milliarder kroner, en økning på 9 % fra 2016. Andersen tror vi kommer til å se en fortsatt vekst når tallene for første kvartal i 2018 kommer. Dette understrekes blant annet av planer om å doble handelskapasiteten i Strømstad og Svinesund.
– Den storstilte utbyggingen på grensen, tyder på at enda flere arbeidsplasser vil gå tapt om ikke regjeringen snarest handler. Grensehandelen rammer alle bransjer i handelen, fra apotek til sportsforretninger. At myndighetene har gjort det enda mer lukrativt å kjøre over grensen for å handle, er rett og slett uakseptabelt.

MANGE: Sportringen Outlet er en av mange sportsbutikker som finnes langs grensen på svensk side. FOTO: SPORT

350-kronersgrensen
I tillegg til den tradisjonelle grensehandelen, kommer den kraftige økningen i netthandel fra utlandet. Avgiftsfritaket på varer under 350 kroner fra utenlandske nettbutikker, er også med på å sende stadig flere av de norske handlekronene ut av landet.
– Norske politikere må slutte å klusse med rammevilkårene til norsk handel, som om det var en næring som er skjermet for konkurranse fra utlandet. Nå er grensen nådd, avslutter Andersen.
SPORT har funnet ut at det finnes mer enn 20 sportsbutikker langs grensen, og som har fokus på grensehandlende nordmenn.

Kalender

Annonse