Nordisk fusjon

Publisert: 07.01.2019 Forfatter: Birgitte Skjerven
Nordisk fusjon
Norske Fjellsport og svenske Outnorth slår seg sammen, og styres av danske Egmont.

Norske Fjellsport slår seg sammen med sin svenske konkurrent Outnorth. Sjefen for det nye svenske holdingselskapet er det danske konsernet Egmont med sin eierandel på 80 prosent.

Både Fjellsport og Outnorth satser på salg av varer i sport- og friluftsegmentet, og begge har hatt en kraftig omsetningsvekst de siste årene.

Kostbar vekst

Grunnleggeren av Fjellsport, Eric Sandtrø.Grunnleggeren av Komplett, Eric Sandtrø, etablerte Fjellsport i 2010. I 2017 omsatte selskapet for 282 millioner kroner, hvorav om lag 19 millioner kroner kommer fra det svenske søsternettstedet Tindeberg.se, melder Finansavisen.
Siden 2010 har Fjellsport omsatt for 732 millioner kroner, mens det samlede underskuddet i samme periode har vært på om lag 20 millioner kroner. Tall for 2017 viser et tap på like i underkant av tre millioner.

Lik utvikling i Sverige


Svenske Outnorth er mye større enn Fjellsport. Ved siden av det svenske markedet som utgjør 70 prosent av omsetningen, selger de også til Norge, Danmark, Finland og noe til Tyskland og Island.
I likhet med Fjellsport har de hatt en kraftig vekst, og siden 2010 omsatt for om lag 1,7 milliarder svenske kroner. Men det har kostet. Tapet i samme periode har vært på cirka 131 millioner svenske kroner.

Egmont tar kontroll

For et år siden tok Egmont kontroll over Outnorth da de kjøpte ut Verdane Capital. Egmont satt da med en eierandel på 92 prosent. Inntil nylig eide Egmont 43 prosent av Fjellsport.
Nå slåes alle eierandeler sammen, og i det nye svenske holdingselskapet, som da eier Fjellsport, Outnoth og Tindeberg, vil Egmont eie 80 prosent.
Erik Sandtrø blir nest største eier med 11 prosent, mens Gustavsson som startet Outnorth, vil eier 4,5 prosent. De resterende aksjene eies av leder i Fjellsport.

Store ambisjoner

Fjellsport og Outnorth hadde i 2017 en samlet omsetning på 727 millioner svenske kroner. Selskapene har ikke offentliggjort 2018-tallene enda, men ifølge Cato Broberg, daglig leder for e-handel og investeringer hos Egmont Publishing, kommer den samlede omsetningen for det nye nettselskapet til å passere en milliard svenske kroner i 2019. I følge en pressemelding fra Egmont.

Selvstendige varemerker

Både Fjellsport og Outnorth kommer til å fortsette som selvstendige varemerker og beholde sine nettbutikker slik de presenteres ut mot kundene. Varelagrene vil fortsette å være der de er i dag i både Norge og Sverige. Outnorths administrerende direktør Harald Ennen fortsetter som administrerende direktør i Outnorth og får samtidig en ny rolle som konsernsjef for det nye morselskapet. Eric Sandtrø fortsetter som administrerende direktør i Fjellsport.


Kalender

Annonse